Siirry pääsisältöön

Xanadu

En koskaan uskonut, että pääsisin näkemään Xanadu-musikaalia livenä, mutta oi niin ihmeellistä on elämä! Xanadua esitettiin Broadwaylla, kun olin teini ja parhaassa fanitusiässä, joten se on levytyksensä ja bootleg-nauhoitusten kautta piirtynyt auttamattomasti mieleeni. Viime kesänä kuuntelin musikaalisoittolistaani ja haikeana mietin kuinka historia tuntuu unohtaneen Xanadun, mutta sitten pari päivää myöhemmin kuin tilauksesta luin Twitteristä kuinka Xanadu tulisi seuraavana kesänä Törnävän kesäteatteriin. Oli ehdottoman selvää, että kesän 2023 lomareissulle laitettaisiin pysähdys Seinäjoelle.

Kuva: Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri

Xanadu perustuu vuoden 1980 kulttiklassikoksi muodostuneeseen elokuvaan. Kleio on muusa suoraan kreikkalaisesta mytologiasta ja saa tehtäväkseen inspiroida nuorta taiteilijaa Sonnya. Kleion kateelliset siskot kuitenkin juonivat hänen päänmenokseen, jotta hän käskyjen vastaisesti rakastuisi kuolevaiseen ja joutuisi karkotukseen jumalallisesta elämästä. Kaikki tämä tapahtuu 1980-luvun Los Angelesissa aikakauden mukaisesti säärystimet ja rullaluistimet jalassa. Jos tämä kuulostaa ihan ihme sekametelisopalta ja hömpältä, sitä se onkin ja juuri se on Xanadun ilo.


Tämä musikaali soveltuu erinomaisesti kesäteatteriin. Xanadun musiikki on kepeää poppia ja mukana on myös ajan pop-hittejä, vaikka teos ei kuitenkaan ole täysi jukebox-musikaali. Visuaalisesti esitys on täynnä kauniita kesän värejä ja pilvilinnoja. Alkuperäisversion viittauksia ja parodian ivaa, jotka eivät sellaisinaan olisi toimineet mitenkään päin suomeksi, on kotiutettu käännöksessä hienosti. Yleisöä osallistetaan myös tapahtumissa jonkin verran. Puhumista ei keneltäkään vaadita, mutta jos haluat ehdottomasti välttyä tältä riskiltä, suosittelen valitsemaan istumapaikan rivin keskeltä.


Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Koska olen jo 15 vuotta sitten leimaantunut vahvasti Xanadun alkuperäisiin Broadway-näyttelijöihin, olin hieman huolissani vaikuttaisiko tämä kokemukseeni tästä Törnävän versiosta. Natalil Lintala ja Mikael Saari pääparina tarjosivat kuitenkin niin nappisuorituksen, että tämä huoli oli täysin turhaa. Lintalan tulkinta on juuri oikean säpsäkkä ja Saari tarjoaa upeiden laulunlahjojensa lisäksi täydellistä himbo-energiaa rooliinsa. Loput näyttelijöistä esiintyvät kaikki useissa rooleissa ja viihdyttävät loistavasti niin komedian, tanssin kuin laulunkin kautta.


Xanadu on lyhyehkö musikaali, joka on perinteisesti esitetty yhteen pötköön, mutta Törnävässä musikaali esitetään kahdessa näytöksessä. Normaalisti vahvasti vastustan väliajan lisäämistä, jos sellaista ei alkuperäisteoksessa ole, mutta kesäteatterin puupenkeillä istuessa väliaika on ehdottoman tarpeen. Oma perseeni olisi arvostanut, jos se olisi tullut jo noin varttia aikaisemmin, mutta juonellisesti ymmärrän hyvin, miksi tauko on sijoitettu valittuun kohtaan. Mikäli mahdollista, kannattaa katsomoon ottaa mukaan oma istuintyyny. Tarjolla on pyllynalusia myös teatterin puolesta, mutta ne tarjoavat vain kevyttä pehmykettä.

Haluan vielä erikseen kiittää Seinäjoen kaupunginteatteria netttisivuilta löytyvistä kattavista ohjeista paikalle saapumiseen ja alueen palveluihin. Kaltaiseni helposti hermoilevan ihmisen mieltä rauhoittaa kummasti, kun tietää missä vessa on.


Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Vierailuni Törnävässä oli ensimmäinen kertani koskaan kesäteatteria katsomassa ja nautin kokemuksesta täysin rinnoin. Tämä musikaali on juuri sellaista ihanaa hömppää, jota rakastan. Xanadu kutsuu kuitenkin myös miettimään, mitä taide oikein onkaan. Toki musikaalihömppäkin voi olla jumalallisesti inspiroitua taidetta? Ehdottomasti. Tänä kesänä kannattaa kaikkien musikaalien ystävien ehdottomasti suunnata Xanadua katsomaan. Älkää kuitenkaan raahatko niitä musikaaleja inhoavia seuralaisianne mukaan, niiden negistely pilaisi kuitenkin ilonne. Yksinkin voi hyvin mennä katsomaan! Samalla saa raitista ilmaa hei! Kotimatkalle lähdet varmasti hyräillen 🎶Xanaduuuu 🎶




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Niin kuin taivaassa (Seinäjoki)

Niin kuin taivaassa -musikaali teki minuun niin suuren vaikutuksen Helsingissä , että oli välittömästi selvää, että tämä Seinäjoenkin produktio on nähtävä. Tähdet olivat oikeassa asennossa ja puolisoni lomat osuivat juuri ensi-illan aikaan. Ei muuta kuin nokka kohti Seinäjokea ensi-iltahumun sekaan! Musikaali kertoo pienestä paikkakunnasta Pohjois-Ruotsissa, jonne kapellimestari Daniel Daréus muuttaa uraputken vaihduttua terveysongelmiin. Kyläläiset tuntevat Danielin maineen kapellimestarina, mutta eivät tiedä, että hän on todellisuudessa kotikylän poikia. Daniel yrittää vetäytyä hiljaiseen elämään, mutta rempseät kyläläiset saavat hänet vedettyä kirkon kanttoriksi ja näin ollen myös aktiivisen, mutta lepsusti johdetun, kuoron vetäjäksi. Danielin avulla kyläläiset löytävät äänensä niin kuorolaulua kuin itsensä puolustamista varten. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri En halua liiaksi lähteä spoilaamaan musikaalin tapahtumia, mutta omasta mielestäni musikaalin te

Elli Immo

Kemin kaupunginteatteri oli jo nuoresta alkaen lempipaikkani kaupungissa. Siksi sen koettelemukset ovat olleet hyvin kivuliasta seurattavaa viimeisinä vuosina. Kaupunginteatterin tuhkista nousee kuitenkin Kemin teatteri ja en voisi olla asiasta iloisempi. Ensimmäinen vierailuni kunnian sai murhatutkinnasta kertova uusi näytelmä Elli Immo. Elli Immo -näytelmä kertoo nimensä mukaisesti vuonna 1955 Kemissä murhatusta 20-vuotiaasta Elli Immosta, jonka murhaa rikoskirjailijat Elina Backman ja Heidi Holmavuo alkavat tarkastella uudelleen. Tutkinnassa paljastuu paljon laiminlyötyjä vihjeitä ja näyttää selkeältä, että asiaa on tarkoituksella peitelty. Mikä on ollut poliisin motivaatio pitää asia auki? Miksi moni aikalainen ei ole luottanut poliisiin? Kuva: Nina Susi / Kemin teatteri Näytelmä perustuu tositapahtumiin ja oikea tutkimusprosessi avasi Elli Immon murhatutkinnan uudelleen. Heidi Holmavuo on kirjoittanut myös tämän näytelmän käsikirjoituksen. Ennakkoon mietin, voiko kirjan ki