Siirry pääsisältöön

Once (suomeksi)

Jälleen Once, kuinka ihanaa! Olen jo aikaisemmin kirjoittanut tästä musikaalista vuonna 2013 ja viime syksynä tästä samasta Lilla Teaternin produktiosta, kun se esitettiin ruotsiksi. Once on yksi minulle läheisimmistä musikaaleista ja on todella ihanaa, että sitä on nyt esitetty Suomessa oikein kahdella kielellä. Levitköön Oncen ilosanoma!


Once kertoo kahdesta muusikosta, jotka kohtaavat Dublinissa. Toinen on irlantilainen imurikorjaaja ja toinen tsekkiläinen maahanmuuttaja. Yhdessä he alkavat tehdä musiikkia ja sen kautta alkavat toteuttaa imurikorjaajan unelmia, joista hän olisi yksinään jo luopunut. Lopulta unelmatkin muuttavat muotoaan, mutta toteutustapa on edelleen vanhojen muotoinen. Mutta voiko siitä pettyä, kun oma toive toteutuu, vaikka olisi ehtinyt haaveilla jo jostain muustakin?


Lilla Teatern – Once – Kuvassa Santeri Helinheimo Mäntylä, Kalle Ruusukallio, Tuukka Leppänen, Aili Järvelä, Joachim Wigelius, Pia Runnakko, Alexander Ulriikka Heikinheimo, Riku Vartiainen, Robert Kock ja Emma Klingenberg – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Pohjimmiltaan Once on musikaali musiikista. Siitä, mikä inspiroi ihmisiä tekemään musiikkia ja millaisista ihmisistä musiikkia syntyy. Kappaleet pysäyttävät kaiken hyvällä tavalla. Katsoja jähmettyy kuuntelemaan ja musiikki pureutuu syvälle sisimpään täyttäen kaikki solukot kauneudellaan. Tämä voi kuulostaa imelältä, mutta siltä se minusta tuntuu. Vaikka tarina on kehystetty rakkaustarinan ympärille, se että päähenkilöt ovat nimettömiä, mielestäni ennestään korostaa sitä kuinka musiikki on tarinan todellinen protagonisti.


Once on siitä erityinen musikaali, että lavalla olevat näyttelijät soittavat kaikkia instrumentteja itse. Katsoja pääsee lähietäisyydeltä todistamaan sitä taitoa, iloa ja tunnetta, jota musikaalin musiikki tuo mukanaan. Tarinan musiikki on kaunista, sydäntäsärkevää ja latautunutta, mutta myös iloista ja mieltäylentävää. Kappaleet ovat useimmiten kitaravetoisia, mutta mukana on instrumentteja pianosta harmonikkaan.


Lilla Teatern – Once – Kuvassa Ulriikka Heikinheimo ja Aili Järvelä – Kuva Otto-Ville Väätäinen

Lilla Teaternin tuotanto on visuaalisesti minimalistinen, mutta erittäin viehättävä. Lava on kauttaaltaan peitetty puulevyillä seiniä ja lattiaa myöten. Puvustus on täynnä erisävyistä denimiä ja lenkkareita. Arkinen puvustus korostaa kuinka teoksen muusikot eivät ole mitään elämää suurempia pop-tähtiä vaan tavallisia ihmisiä, jotka nyt sattumoisin ovat erittäin lahjakkaita muusikkoja.


Once on ensimmäinen musikaali, jonka olen nähnyt sekä alkuperäiskielellä englanniksi että kahtena eri käännöksenä. Biisit ovat englanniksi minulle erittäin tuttuja, olenhan ehtinyt kuunnella levytystä jo lähes yhdeksän vuotta. Once kuitenkin toimii kaikilla kolmella kielellä. Suomen kieli rikkoo lievästi illuusiota Irlannista vain dialogin osalta. Heti teoksen alussa on vitsi aksenteista ja niitä ei mitenkään suomenkielisessä teoksessa kuule. Toisaalta parempi näin kuin, että naispääosalla olisi jokin väen vängällä väännetty epämääräinen itäeurooppalainen korostus.

Lilla Teatern – Once – Kuvassa Emma Klingenberg ja Tuukka Leppänen – Kuva Otto-Ville Väätäinen


Näin kolmannenkin näkemisen jälkeen voin edelleen suositella Oncea kaikille. Varsinkin näinä aikoina uskon, että kaikille kelpaisi saada hieman lisää kauneutta elämäänsä ja Once tarjoaa juurikin sitä. Se on vähäeleinen, mutta silti ehdottoman kaunis. Varsinkin musikaaleja normaalisti dissaaville ehdottaisin Oncen kokeilemista, koska se edustaa tyylilajiltaan hyvin erilaista teosta kuin nämä tyyppiesimerkilliset ”suurmusikaalit.” (Pakko huomauttaa, että itse rakastan molempia, mutta onhan ne nyt hyvin erilaisia.) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Niin kuin taivaassa (Seinäjoki)

Niin kuin taivaassa -musikaali teki minuun niin suuren vaikutuksen Helsingissä , että oli välittömästi selvää, että tämä Seinäjoenkin produktio on nähtävä. Tähdet olivat oikeassa asennossa ja puolisoni lomat osuivat juuri ensi-illan aikaan. Ei muuta kuin nokka kohti Seinäjokea ensi-iltahumun sekaan! Musikaali kertoo pienestä paikkakunnasta Pohjois-Ruotsissa, jonne kapellimestari Daniel Daréus muuttaa uraputken vaihduttua terveysongelmiin. Kyläläiset tuntevat Danielin maineen kapellimestarina, mutta eivät tiedä, että hän on todellisuudessa kotikylän poikia. Daniel yrittää vetäytyä hiljaiseen elämään, mutta rempseät kyläläiset saavat hänet vedettyä kirkon kanttoriksi ja näin ollen myös aktiivisen, mutta lepsusti johdetun, kuoron vetäjäksi. Danielin avulla kyläläiset löytävät äänensä niin kuorolaulua kuin itsensä puolustamista varten. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri En halua liiaksi lähteä spoilaamaan musikaalin tapahtumia, mutta omasta mielestäni musikaalin te

Elli Immo

Kemin kaupunginteatteri oli jo nuoresta alkaen lempipaikkani kaupungissa. Siksi sen koettelemukset ovat olleet hyvin kivuliasta seurattavaa viimeisinä vuosina. Kaupunginteatterin tuhkista nousee kuitenkin Kemin teatteri ja en voisi olla asiasta iloisempi. Ensimmäinen vierailuni kunnian sai murhatutkinnasta kertova uusi näytelmä Elli Immo. Elli Immo -näytelmä kertoo nimensä mukaisesti vuonna 1955 Kemissä murhatusta 20-vuotiaasta Elli Immosta, jonka murhaa rikoskirjailijat Elina Backman ja Heidi Holmavuo alkavat tarkastella uudelleen. Tutkinnassa paljastuu paljon laiminlyötyjä vihjeitä ja näyttää selkeältä, että asiaa on tarkoituksella peitelty. Mikä on ollut poliisin motivaatio pitää asia auki? Miksi moni aikalainen ei ole luottanut poliisiin? Kuva: Nina Susi / Kemin teatteri Näytelmä perustuu tositapahtumiin ja oikea tutkimusprosessi avasi Elli Immon murhatutkinnan uudelleen. Heidi Holmavuo on kirjoittanut myös tämän näytelmän käsikirjoituksen. Ennakkoon mietin, voiko kirjan ki

Xanadu

En koskaan uskonut, että pääsisin näkemään Xanadu-musikaalia livenä, mutta oi niin ihmeellistä on elämä! Xanadua esitettiin Broadwaylla, kun olin teini ja parhaassa fanitusiässä, joten se on levytyksensä ja bootleg-nauhoitusten kautta piirtynyt auttamattomasti mieleeni. Viime kesänä kuuntelin musikaalisoittolistaani ja haikeana mietin kuinka historia tuntuu unohtaneen Xanadun, mutta sitten pari päivää myöhemmin kuin tilauksesta luin Twitteristä kuinka Xanadu tulisi seuraavana kesänä Törnävän kesäteatteriin. Oli ehdottoman selvää, että kesän 2023 lomareissulle laitettaisiin pysähdys Seinäjoelle. Kuva: Emilia Boulevard, Seinäjoen kaupunginteatteri Xanadu perustuu vuoden 1980 kulttiklassikoksi muodostuneeseen elokuvaan. Kleio on muusa suoraan kreikkalaisesta mytologiasta ja saa tehtäväkseen inspiroida nuorta taiteilijaa Sonnya. Kleion kateelliset siskot kuitenkin juonivat hänen päänmenokseen, jotta hän käskyjen vastaisesti rakastuisi kuolevaiseen ja joutuisi karkotukseen jumalallisesta